Уладзімір Караткевіч
|
|
Ёжик | Дата: Пятница, 09.01.2009, 22:25 | Сообщение # 1 |
Ёж птица гордая
Статус: Offline
| Быў. Ёсць. Буду. Быў. Ёсць. Буду. Таму, што заўжды, як пракляты, Жыву бяздоннай трывогай, Таму, што сэрца маё распята За ўсе мільярды двухногіх. За ўсіх, хто ўздымае цяжкія разоры, Хто ў гарачым пекле металу, За ўсіх, хто змагаецца з небам і морам, За жывых і за тых, што сканалі. За ўсіх, хто крывёю піша Ў нязгодзе З рабства подлай дарогай, Хто за Край Свой Родны, за ўсе Народы Паўстане нават на Бога. За ўсіх, хто курчыцца ў полымі вёсак, Хто ратуе краіну ад краху, За ўсіх, хто бясстрашна глядзіць у нябёсы З барыкады, З пушчы І з плахі. Хто са смерцю гаворыць з вока на вока, З яе усмешкаю ветлай, І ўсё ж узводзіць - нясцерпна далёкі - Храм наш агульны і светлы. А калі ён горда заззяе ў зеніце - Непарушны - ўзнясецца ў неба, Вы з распятага сэрца кроплю вазьміце. Апошнюю. Болей не трэба. І няхай яна збоку, недзе на ганку, Дагарае й дзяцей не страшыць На граніце любові, На граніце світанку, На граніце велічы вашай.
А с утра безголова от короткого слова на стекле электрички... И что сегодня джа даст нам станет горьким лекарством.С песней по жизни...
|
|
| |
Ёжик | Дата: Пятница, 09.01.2009, 22:33 | Сообщение # 2 |
Ёж птица гордая
| Усход Максіму Танку Бы ў першыя дні стварэння, Цемра, хаос і шал, Прыбой і туман спадаюць На труны змрочныя скал. Плывеш між валоў і бачыш, Як там, на грані імглы, Над светам і над табою Светаносна кружляюць арлы. Нябачную ўбачыўшы радасць, Лятуць пад нябесны шацёр, І рыжае сонца праз падзі Лавай спаўзае з гор. За ім мільёны гайдукаў Ідуць з цямноццем на бой У зялёных ірваных адзеннях, З дзідамі за спіной. Над ашаломленым змрокам Сведчаннем вечнай вясны Шумяць пераможна пад брызам Зялёныя лахманы. Хлусня начной ліхаманкі, Жах заімшэлых стром Ў пячоры здыхаць запаўзае З пераламаным хрыбтом. І, кроплямі вечнай вясёлкі Ажывіўшы мёртвы граніт, Яр магутны з неба спускаецца На сонечным прамяні. Бэзавы спеў сірэнаў У поўнай сонцам вадзе, Гульні вясёлых дэльфінаў Сярод вясёлых людзей... І толькі яму, адзінаму, Сэрца я падару, Адзінаму богу ў свеце, Адзінаму ў свеце цару.
А с утра безголова от короткого слова на стекле электрички... И что сегодня джа даст нам станет горьким лекарством.С песней по жизни...
|
|
| |
Ёжик | Дата: Пятница, 09.01.2009, 22:33 | Сообщение # 3 |
Ёж птица гордая
| Паэт Брусок спявае ціхую малітву, Ды зрэдку іскру кіне над сабой - Пакуль нажы не зазвіняць у бітве І шаблі горда не ўзнясуцца ў бой. Няма ў яго ні вастрыя, ні джала, Патрэбен ён хіба сярпам крывым, Пакуль у похвах спяць усе кінжалы, Усе нажы, наточаныя ім. І на папрок, чаму не йдзе ён біцца Чаму ён не падобны да мяча, Ён сціпла спіць у нейкай там брусніцы, Пакуль тупіцца сталі прыйдзе час. Але ж, узяты у баі няроўным, Палонны нож - як спынены парыў - Хіба сказаў даспехам у катоўні, Які брусок і дзе яго вастрыў? Маўчаў, як нож. Маўчаў, як крыж на полі, Бо ведаў ён няпісаны закон: Спявае нож у час вайны за волю, Брусок - у рабства час спявае ён. Калі ж залье крывёй радзімы пожні, І пойдзе гнеў да эшафотных стром, І зломіцца аб сталь кінжал апошні - Ну што ж? Тады ўжо можна і бруском.
|
|
| |
Ёжик | Дата: Пятница, 09.01.2009, 22:34 | Сообщение # 4 |
Ёж птица гордая
| Начная песня Змрок на кручы заспеў рабінзона бабовага... У Дняпро ручаінай сплывае туман. Ўсе паехалі качак страляць на Падкову, Абяцалі вярнуцца, ды нешта няма. Пільна слухаю ветрык з далёкіх затокаў: Можа, недзе Дняпром затуркоча матор. Але ціха... Плаўка не відаць у сутонні. А над светам - шалёнства зіхоткае зор. Перакрэсліўшы вудай смугу агнявую, Я гляджу у свінцовы і грыфельны змрок... Вось, здаецца, кругі... Падсякаю ўсляпую... Зноў узмах... Зноў знікае ў прадонні плавок. Каб не спудзіць спакою з нядальных кшакаў, З прыбярэжнай лазы, што цьмянее сцяной, Ціха ўзносіцца пастка рыбацкага сака, Ловіць зоры і іх апускае на дно. Пэўна, лягу пад стог. Хай з глыбіняў знямелых У адвечным і самым бяскроўным з баёў Вышніх знічак імгненна-агністыя стрэлы Да світання спадаюць у сэрца маё.
|
|
| |
Ёжик | Дата: Пятница, 09.01.2009, 22:37 | Сообщение # 5 |
Ёж птица гордая
| Тагасветнае Сом вытрэшчвае глядзелкі сонныя: Ў Верхнім Царстве Смерці, па Той Бок, У чаўне пад ветразем чырвоным Праплывае невядомы бог. Сом, не спадзявайся ты на бога, Хай сабе ў яго і пара ног. Бог і сам не ведае нічога, Бог і сам на ростанях дарог.
|
|
| |
Ёжик | Дата: Пятница, 09.01.2009, 22:43 | Сообщение # 6 |
Ёж птица гордая
| Домік Багдановіча Туі, Іудзіна дрэва і пілы агаваў. Пала сцежка жыцця на апошні, смяротны парог І разлілася ў тваю, як святло, неўміручую славу, Сонцу якой пазайздросцяць і космас, і людзі, і бог. Весняе неба не ведае, плакаць надалей ці годзе. Голлямі ўніз пацягнуўся праз хмары сонечны куст, Ў хатку, дзе згасла тваё беднае дваццацігоддзе, Ў хатку, дзе ўспыхнула сонцам любові твая Беларусь. Кажуць, разбураць цябе. Але хай сабе новая рана, Хай справядлівасць яшчэ раз будзе стаптана ў жыцці, - Гэты маленькі дамок праз акно тваёй ночы астанняй Будзе да скону зямнога ў вечнасць нашчадкам свяціць.
|
|
| |
Ёжик | Дата: Пятница, 09.01.2009, 22:44 | Сообщение # 7 |
Ёж птица гордая
| З амбона хтось крычаў пра шлях да раю. Адзін маўчаў, паказваючы згоду. Другі маўчаў - на знак сваёй нязгоды... Маўчанне адназначным не бывае.
|
|
| |
Ёжик | Дата: Пятница, 09.01.2009, 22:45 | Сообщение # 8 |
Ёж птица гордая
| Былому другу Ну й свінства ж ты зрабіў... Ледзь дашукаўся кораня. Глядзі, ў наступны раз не зносіш галавы. Давай на антыбрудэршафт з табою дзёрнем. Хачу ад сёння быць з табой на "вы".
|
|
| |
Ёжик | Дата: Пятница, 09.01.2009, 22:45 | Сообщение # 9 |
Ёж птица гордая
| Дэман Позняю ноччу з бяссілымі зорамі стылымі, Калі ў глыбокіх дварах паміраюць вятры, - Сеў на акно чалавек з кажановымі крыламі, Месяц і зоры гусцеючым ценем закрыў. Складваў і знову выпростваў ён крылы маўклівыя, З іх вандраванняў міжзорных счышчаючы пыл. Крылы як веер былі, як паніклыя косы алівы, І як пагаслых ад стомы камет пацьмянелых снапы. - Хто ты? - спытаў у яго. - А нашто табе ведаць аб гэтым? - Што ты? - Я кветка і зорка. Пагоня і бег. - Зараз адкуль? - Я... забыўся на тыя планеты. Дзе абпякаў мае крылы агонь, дзе завейваў іх снег. - Што ты пабачыў? - Тупых катаклізмаў раскаты, Зло і пяшчоту, пажар і спакойны заліў. - Ўсё гэта можна пабачыць на гэтай праклятай, На блаславёнай, на сонечна-змрочнай зямлі. - Што ты запомніў найбольш? - Ледзяныя абшары свабоды, Дзе сумнявацца даводзіцца ў сэнсе самога быцця, І каля Альфы Цэнтаўры грыбы вадародныя, А ў Магеланавай Хмары няпэўныя іскры жыцця. Ёсць там планета, што Антызямлёй называюць, Чорная прорва за ёю. І там, у здрадлівай імгле, На двайніка твайго вораг з кінжалам чакае, І з антыкуляй, што дрэмле у антыствале. - Дэман мой, што ж не сабраў ты апошнія сілы, Каб двайніку сніліся вершы, каханне, спакой? - Але ж цябе на зямлі гэтай, дружа, таксама забілі Слабай жаночай рукою, каханай рукой. - Дух дасканалы занадта, ўсю горыч ты зведаў. Што ж уратуе жыццё? Ратуй мяне, дружа, або Вырві з мяне ледзяную самоту ўсяведання, Дай мне няведанне простых і простых любоў. Ўсё асляпленне кахання, эльбрусы яго і галгофы, Люд, што гібее ў агні, сэрца, што гіне ў агні, - На іх, вазьмі іх сабе разам з гэтымі строфамі, Што разумеюць усё і нічога не могуць змяніць. У чалавека ўначы ўсміхнуліся змрочныя вочы: - Просіш аб чым? Пагасіць твой апошні маяк? Хлусіш нашто? Ты ж не хочаш збавення, не хочаш. Лепшаю песняй тваёй стала пакута твая. Мужна ў цемру глядзі і трызні аб вечнай радзіме, Трызні аб шары зямным і пакутвай далей і далей, Пакуль не згасла зямля, пакуль чыстае неба ад дыму. І пакуль гібель твая дрэмле ў нейчым ствале.
|
|
| |
Ёжик | Дата: Пятница, 09.01.2009, 22:46 | Сообщение # 10 |
Ёж птица гордая
| Я іду "Калі ты ведаеш, на што здатнае каханне, і калі ты мужчына, пашкадуй мяне, не кажы "не" і дай мне ўвайсці..." Надпіс на муры ў Пампеях Надпіс моліць. Журба скамянелая, Быццам рана, гарыць на сцяне. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Даў ён шчасце, якога хацела? Ці кахаў? Ці паспеў?.. Ці не? Невядома. Ўсё сцерлі крыкі, Знішчыў полымем судны час. Засталася крыўда вялікая, Крык аб літасці. Гром у адказ. Як на смерць гэты дзень вязу я: Горад марыў і мрэла гара, Калі рынуў з глоткі Везувія Божы гнеў, божы гром, божы град. Гэтым гневам абезгалоўлены, Волат выплюнуў страшны салют, - Серны грыб, крывавы, суровы, - Як пергамент раздзершы зямлю. Адбягала вада ад берага, Ў бухце трушчачы караблі, Злівы з попелу, гразі, серы Проста з неба на горад плылі. На герояў, ад жаху спешаных, На раба, што жадаў забыцця, На дзяцей аднадзённых, бязгрэшных, І на ўсіх, нявартых жыцця. Дэман чорны, крывавы, агністы Прагна падаў з хмары, як крук, На твае валасы залацістыя, На клубы, на сцябліны рук. О, няўжо гэты воін ці мытар Не суцешыў цябе ў журбе?! Я б цябе і з Везувія вытаргнуў, Я б і з пекла вывеў цябе. Позна. Ў зыркіх маланках над ліўнямі, Ў гэтым д'ябальскім блісканні вей Ў поўдзень дваццаць дзевятага жніўня Ўпала ноч на зямлю Пампей. Ну, схлусіў бы!.. Хаця б перад лютай Гэтай смерцю, халодная кроў, Перад ноччу на двое сутак, А пасля на дваццаць вякоў. Камні гэтыя сочацца болем Горай страшнай пякельнай смалы... Дык чаму ж твой прызыў непатолены Больш за ўсё ў маім сэрцы баліць? Вось агонь гуляе святынямі, Гіне ў выбухах гор града... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Калі нешта і зараз загіне, То адной любові шкада. Спапялёны такімі ж мукамі І патоплены ў той жа крыві, Да цябе я працягваю рукі, Твой двайнік па смерці й любві. Праз мільёны ўдараў і ранаў, Заступаючы шлях журбе, Мая даўняя, мая жаданая, Не крыўдуй, я іду да цябе.
|
|
| |
Ёжик | Дата: Пятница, 09.01.2009, 22:46 | Сообщение # 11 |
Ёж птица гордая
| Ў бездарожжа для тых, каму шчасціць, Дагарае ўначы маё сэрца... Ты дала мне імгненнае шчасце, Я табе даў за гэта - бяссмерце. І калі ты падзякаю, болем Азарыла мне прорвы сусвету, Я сказаў: "Больш, напэўна, ніколі Мы на свеце не ўбачымся гэтым". І табе - хай нас людзі рассудзяць - Я зайздроснай аддзякую доляй: Ты - ніколі - мяне не забудзеш, Ты мяне не пабачыш - ніколі. Ў ноч самоты, і ў цемры магілы Будзе смага адна тваёй доляй: Ты забыць мяне будзеш не ў сілах, І са мною... ніколі. Ніколі.
|
|
| |